امروز : دوشنبه, ۱۶ مهر , ۱۴۰۳ - 4 ربيع ثاني 1446
زیرآب زنی!
عبارت زیرآب زنی ما را به کمتر از ۱۰۰ سال قبل بر می گرداند زمانی که مردم برای حفظ ونگهداری از آب پاکیزه به حوض هایشان متکی بودند. در انتهای این حوض ها زیر آبی قرار داشت که محل تخلیه آب و لجن های داخل آن بود تا به این شیوه آب پاکیزه جایگزین شود. […]
عبارت زیرآب زنی ما را به کمتر از ۱۰۰ سال قبل بر می گرداند زمانی که مردم برای حفظ ونگهداری از آب پاکیزه به حوض هایشان متکی بودند. در انتهای این حوض ها زیر آبی قرار داشت که محل تخلیه آب و لجن های داخل آن بود تا به این شیوه آب پاکیزه جایگزین شود. در آن سالها اگر دشمنی با کسی اوج پیدا می کرد و به دنبال ضربه زدن به او برمی آمدند، زیرآب حوض خانه اش را بر می داشتند تا دیگر آب پاکیزه نداشته باشد صاحبخانه نگون بخت هم به محض متوجه شدن در اوج ناراحتی در میان دوستان و همسایگان زبان به شکایت می گشود و عنوان می کرد که « زیر آبم را زده اند)» از آن سالها این واژه در فرهنگ ما جای خود را باز کرده و باتوجه به آثار و پیامد های آن و کار کرد آن در درون جامعه عنوان شدنش از سوی مردم بیش از پیش به گوش می رسد با گذشت زمان ماهیت این واژه دستخوش تغییر شد. و بیشتر در مواقعی به کار برده می شود که افراد قصد تخریب یا پایین کشیدن و ضربه زدن به سایرین را داشته باشند.
انسان به عنوان موجودی اجتماعی از نظر جسمی و روحی به رفتار انسانهای محیط خود وابسطه است. چنانچه در محیطی یا فضایی حاکی از اعتماد قرار گیرد احساس اطمینان روانی بالاتری خواهد داشت ونیاز او از بعد روانی بیشتر ارضا گشته و همین باعث می شود تا خلاقانه تر و فعالتر در حوزه وظایفش وارد شود و فردی موفق و اثر بخش باشد زیر آب زنی به عنوان یک آفت اخلاقی با تخریب اعتماد افراد نسبت به یکدیگر باعث می شود تا افراد شور و اشتیاق خود را برای ارتباط صادقانه با هم از دست بدهند و دچار چند گانگی شخصیت شوند.
زیرآب زنی رفتاری است که در آن فرد زیرآب زن چنان از دیگری بدگویی یا به ضرر وی غیبت می کند که شخص از این اتفاق امتیازی را از دست بدهد و متضرر شود در محیط های اداری هرگاه فردی بکوشد تا با بیان برخی از واقعیت ها به گونه ای که بیشترین اثر تخریبی را داشته باشد، دیدگاه مقام بالا دستی یا سایر همکاران را در مورد یک فرد و یا گروه تخریب نماید مرتکب زیر آب زنی شده است. یکی از دلایل و اساسا مهمترین دلایل رفتن فضای رقابتی به سمت ناسالم و بیمار آن، نبود رویکردها و فرآیند های مبتنی بر شایستگی است .
و اما راهکار ازبین بردن این معضل اجتماعی چیست ؟
تبیین مکانیسم هایی همچون نقدسازنده، پرورش درست و افزون تحمل افراد در فعالیتهای گروهی و سازمانی که از طریق آموزش و فرهنگسازی صورت می گیرد تا حدود زیادی از آسیب های چنین رفتاری می کاهدیکی یکی از ساده ترین راهکار ها برگزاری جلسات نقد همکاران در ابتدای هر هفته کاری است که افراد بدون پرده پوشی و با درک درست در صدد نقد یکدیگر برآیند و دیگر نیاز نیست تا کل هفته را به این کار و آن هم به دور از چشم مخاطب مورد نقد و در پستوها و راهروهای سازمان درگیر شوند.
دوم: تصویب و به اجرا گذاشتن قوانینی که حقوق فرد زیرآب خورده را حمایت کند به نوعی که فرد اجازه دفاع از خود را داشته باشد و اگر واقعیت به اثبات نرسید با فرد خاطی برخورد متناسبی در محل کار انجام شود. در دین ما احادیث فراوانی در مورد غیبت و بدگویی و عواقب آن وجود دارد و پیامبر اکرم (ص) در این مورد می فرماید: هرکه از برادر خود نزد سلطانی بدگویی کند خداوند متعال همه اعمال او را بر باد می دهد و اگر به شخصی که از او بدگویی کرده است ناراحتی یا گزندی رسیده باشد خدای متعال بدگویی کننده را در آتش جهنم قرار می دهد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت سایت منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی باشد منتشر نخواهد شد.